יבוא מקביל של מותגים – למה לשים לב וממה להיזהר?

מהו יבוא מקביל?

היבוא המקביל עוסק ביבוא מוצרים מקוריים וממותגים שנוצרו על ידי היצרן המקורי אבל מופצים בארץ מבלי לקבל את רשות היצרן.

חשוב להדגיש שכאשר מדובר ביבוא מקביל הכוונה היא ליבוא מוצרים מקוריים בלבד ולא יבוא של מוצרים מזויפים שנחשב לעבירה על החוק ולהפרה של הסימן המסחרי של היצרן. יבוא שכזה עלול להסתיים בתשלום פיצוי גבוה לבעלי הסימן המסחרי.

במסגרת היבוא המקביל אפשר לרכוש את המוצרים באינטרנט או ממפיץ במדינה אחרת.

מה חשוב לבדוק ולדעת?

  • כ"יבואן מקביל" חשוב לוודא שהמוצרים שאתם מייבאים אכן מקוריים. אחת הדרכים לעשות זאת היא לבקש מהספק שממנו רכשתם את המוצרים להציג חוזה ראוי, תעודה שמעידה על מקוריות או חשבונית שמאשרת שהמוצרים אכן מקוריים.
  • הקפידו על הצהרה מתאימה במכס ועל צירוף התיעוד הנדרש שיוכיח שהמוצרים אכן מקוריים.
  • לגבי עמידה בתקן, בדקו שהמוצרים שייבאתם עומדים בתקן הרלוונטי. לדוגמה, מוצרי חשמל צריכים לעמוד בתקנים שקבע מכון התקנים בישראל.
  • בעת ביצוע יבוא מקביל הקפידו על אי פגיעה בזכויות יוצרים. למשל, אם חוברת ההפעלה של המוצר היא בעברית, וודאו שזכויות היוצרים של החוברת שייכות ליצרן ולא ליבואן הרשמי. במקרה שהחוברת שייכת ליבואן, הוא עלול לתבוע אתכם על הפרת זכויות יוצרים.
  • כיוון שיש סכנה כלשהי שהיבוא המקביל יאפשר כניסה של מוצרים מזויפים, יבוא של מוצרי טיפוח או מוצרי מזון מצריך קבלת אישור ממשרד הבריאות.

ממה חשוב להיזהר?

  • כמה מדינות בעולם ידועות כמייצאות כמות גדולה של מוצרים מזויפים והן גם מנפיקות לבקשת היבואן תעודות מזויפות שנראות על פניהן מקוריות. חשוב לנקוט בכול הצעדים שיבטיחו שאכן המוצרים שאתם רוכשים הם באמת מקוריים וכך גם התעודות הנלוות להם.
  • עדיף לא לנסות להערים על רשויות המכס ולא להסתיר מהן את המוצרים המקוריים שייבאתם, כדי לא לעורר חשדות ולא לגרום לעיכובים מיותרים בשחרור הטובין.
  • כדאי לא לנסות לשחרר את הטובין כשהתיעוד הנדרש אינו נמצא בידיכם. תעודות שמעידות על מקוריות יכולות למנוע עיכובים והפסדים כספיים. חשוב להבין שכאשר המכס מעכב טובין שחשודים כמזויפים הוא מתריע על כך בפני עורכי הדין של בעלי הסימן המסחרי, שנוטלים דוגמה ושולחים ליצרן המקורי כדי שיבדוק אם אכן מדובר במוצר מקורי. לפעמים, מוצרים מקוריים מעוכבים במכס בגלל שהיבואן הרשמי של היצרן מנסה להערים קשיים ולעכב עד כמה שניתן את הכנסת הסחורה לארץ. התוצאה היא – שחרור הטובין ייעשה רק לאחר הליך משפטי.
  • לגבי שמירה על זכויות יוצרים כדאי תמיד להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתחום כדי להגן עליכם מפני תביעות שונות בגין פגיעה בזכויות יוצרים של היבואן הרשמי.
  • עמידה בתקנים הישראליים חשובה מאוד. יש לא מעט מקרים שבהם היבואן הרשמי מנסה למנוע את היבוא המקביל באמצעות פניה לבית המשפט או למכון התקנים בטענות: שהמוצרים יובאו ממקור בלתי ידוע, לא עברו מבדקי תקינה כנדרש, פוגעים בשמו הטוב של המותג ואפילו מסכנים את שלום הציבור.
  • אל תעשו שימוש בשמו של המותג המיובא בשם החברה שלכם שעוסקת ביבוא מקביל, כי לפי תקדים משפטי בארץ, במקרה של תביעה תידרשו לשלם פיצוי ליצרן בגין השימוש בשם המותג.

לסיכום, הצרכנים הישראלים מקבלים בברכה את היבוא המקביל שמצליח להוזיל את המוצרים מבלי לפגוע במוניטין של היצרן. יחד עם זאת, חשוב לנקוט בכול האמצעים הנדרשים כדי שלא תמצאו את עצמכם עוברים על החוק ומפסידים כספים.

לקריאה נוספת בנושא יבוא מסין: