יבוא מוצרים מסין

הכול על יבוא מסין – מהיצרן ועד למכס

קשרי המסחר בין ישראל לסין החלו עוד בשנת 1992, מספר שנים לפני ביסוס היחסים הדיפלומטיים ביניהן. בסין עצמה חלו לפני כעשרים שנה רפורמות כלכליות שהביאו לשינוי חד במקומה בכלכלה העולמית. רפורמות אלה כללו מעבר ממשק צנטרליסטי לכלכלה שיש בה, לצד המפעלים הממשלתיים, גם יוזמות פרטיות שמתפתחות לפי דרישות השוק. בהדרגה, החלו גם מפעלים ממשלתיים רבים לעבור הפרטה, וכך הלך הסקטור הפרטי והתפתח. סין פתחה את שעריה בפני שוק הסחר הבינלאומי, ובשנת 2001 הצטרפה לארגון הסחר העולמי. כל אלה הביאו את הכלכלה של סין למעמד הגבוה שבו היא נמצאת היום.

נתונים על צמיחת הסחר הבינלאומי של סין

בעבר נאלצו חברות זרות, שרצו להשקיע בסין לחבור לשותף סיני ולמעשה לא יכלו לשלוט בקבלת ההחלטות שקשורות לניהול, לשיווק, לכוח אדם וכדומה. בעקבות כניסתה של סין לארגון הסחר העולמי, הותקנו במדינה רגולציות חדשות שמאפשרות למשקיעים זרים לקבל היתר לרכישה של חברות סיניות ללא צורך בהקמת שותפויות עם מקומיים. מצב זה הצמיח פלאים את הפעילות מבחינתם של כמה מוצרי צריכה כמו משקאות, מוצרי אלקטרוניקה ושירותים פיננסיים. על מגמת עליית הסחר הסיני בעולם כולו, אפשר ללמוד מנתונים סטטיסטיים שמלמדים שבמחצית הראשונה של שנת 2012 הסתכמו עסקי היבוא והיצוא של סין ב-1,839 מיליארד דולר אמריקאי. מתוכם היצוא עמד על 954.38 מיליארד דולר והיבוא על 885.46 מיליארד דולר. כלומר, עודף מסחרי של 68.92 מיליארד דולר.

יבוא מסין לישראל – נתונים כלליים

גם ביבוא מסין לישראל חל במשך השנים גידול קבוע ומהיר. לפי נתוני הלמ"ס, היבוא מסין עלה משנת 2006 ל-2007 מ-3.2 מיליארד דולר ל-4.6 מיליארד דולר. בשנת 2010 המשיך היבוא לעלות והגיע לכ-4.7 מיליארד דולר. היבוא מסין לישראל מתמקד בעיקר בענפי התעשייה הבאים:

  • 28% מכלל היבוא הם מוצרי אלקטרוניקה.
  • 21% הם מוצרים לתעשיות הכימיות.
  •  14% הם מוצרי הנעלה, ביגוד וטקסטיל.
  • 9%  הם מתכות.

מוצרים שאפשר לייבא מסין

רשימה חלקית של סוגי מוצרים שאפשר לייבא מסין: יבוא אביזרי סלולר מסין, קוסמטיקה, מוצרי גינה, קישוטים למסיבות, אביזרים שונים למלאכת יד, יבוא מוצרי פרסום, תיקים, מתנות, מוצרי זכוכית וקרמיקה, מוצרי קמפינג וטיולים, כלי עבודה (לחנויות "עשה זאת בעצמך"), מוצרים דנטאליים, מוצרי פלסטיק, מוצרי מתכת, מוצרי בריאות, מוצרי כושר וספורט, מוצרים לחיות מחמד, מוצרים לבית, כלי מטבח, כלים סניטריים, טקסטיל, הנעלה, משקפיים, ריהוט, אריחי ריצוף, מוצרי דפוס, מוצרי אריזה, אופניים ומוצרים אלקטרוניים.

כיצד לייבא מסין

העלייה המדהימה של יבוא מסין למדינות שונות בעולם, ובעיקר לארצות הברית, לאירופה, לאוסטרליה וגם לישראל, התרחשה לא רק בגלל עלויות הייצור הנמוכות בסין. הסיבה האמתית שמסתתרת מאחורי ההשתלטות של הייצור הסיני היא שרשרת האספקה המרשימה, התשתיות ועלות העבודה הנמוכה. היום, אין לאף מדינה אחרת בעולם מערך תכנון וייצור כה גדול ושרשרת אספקה כה נרחבת. לאף מדינה אחרת גם אין יצרנים שפועלים בכל תהליך ייצור טכנולוגי אפשרי.

יש רק בעיה אחת. הצמיחה של הייצור הסיני במאה ה-21 החלה רק לפני 50 שנה. ולמרות שמיליוני מפעלים בסין מצוידים בטכנולוגיית היי-טק מתוחכמת מארצות הברית, מגרמניה, מיפן ועוד… רבים ממנהלי מפעלים אלה עדיין לא לגמרי מבינים את דרישות המערב מבחינת איכות המוצר. אמנם יש להם את היכולת לתכנן ולייצר מוצרים ברמה עולמית, אבל אין מי שידריך אותם כך שיבינו את רמת האיכות שמחפש הלקוח המערבי. מסיבה זו משתמשות חברות יבוא רבות מאד בארצות הברית, בבריטניה, באירופה, באוסטרליה וגם בישראל, בחברות שמתמחות במסחר עם סין. חברות אלה, שבסיסן בלב סין התעשייתית, מספקות אבטחת איכות המוצר ברמה שחברות מערביות סומכות עליה.

מציאת יצרן אמין

זהו כנראה הצעד החשוב ביותר בעסקי היבוא. יצרן רציני ואמין ישקיט כל דאגה שנוגעת לאיכות המוצר ולאמון ביצרן. יצרן מקומי אמין ימנע כישלון של עסקה טובה כתוצאה מאי הבנות שנובעות גם מהבדלים מנטאליים בין היבואן ליצרן. לכן, חשוב למצוא ספק שאפשר לתקשר איתו באנגלית, כי האנגלית השגורה בפי רוב המקומיים היא בדרך כלל בסיסית ולרוב אינה כוללת ידע במונחים מקצועיים או טכניים.

לרשותו של היבואן הישראלי מסין עומדות חברות ישראליות שמתמחות בתחום זה ויסייעו לו במציאת יצרן אמין ויעיל בסין. חברות כגון אלה משתמשות בצוות מקצועי שמכיר היטב את השוק המקומי, ויש בכוחן לבחור ביצרן שיספק מוצר ברמה המבוקשת ויעמוד בלוח הזמנים שנקבע. שימוש בשירותי חברה שכזו יכול לחסוך ליבואן טיסות מיותרות וקשיי תקשורת עם ספקים סינים שעלולים להכשיל את העסקה.

בהמשך מפורטות תכונותיה של חברה שמתמחה בסחר עם סין ויתרונותיה ליבואן

  • משרדה הראשי של החברה ממוקם בגואנגזו (Guangzhou), לב ליבה של התעשייה הסינית. קרוב ל-38% מהיצוא מסין מגיע ממפעלים שנמצאים במרחק של כ-320 ק"מ ממשרד זה.
  • מנהלים מערביים מנוסים ומקצועיים עומדים בראש כל צוות של מהנדסים ועובדים.
  • החברה מאתרת את היצרנים האמינים ביותר בסין – ולא מצרפת לרשימת הספקים שלה סתם מפעלים שאפשר למצוא ברשימת הקבלנים באתרי האינטרנט. כל יצרן עובר ביקורת לפני שהוא מתווסף למסד הנתונים של החברה כספק מאושר.
  • לחברה מערכת אבטחת איכות מתוחכמת, דו לשונית ומקוונת, על מנת לספק מידע עדכני גם ללקוח וגם ליצרן.
  • החברה מנהלת משא ומתן עם יצרנים מאושרים בסין כדי להשיג ללקוח את המחיר והאיכות הטובים ביותר האפשריים. 95% מאנשי הצוות הסינים של החברה הם דוברי אנגלית ומנדרינית, וחלקם דוברי שלוש או ארבע שפות נוספות (בשפה הסינית יש יותר מ-40 דיאלקטים), כדי לתקשר טוב יותר עם היצרנים.
  • החברה שואפת לאיכות ולמצוינות ומודעת לכך שלא חשוב עד כמה מחירו של המוצר נמוך כי מקורו בסין,  כל יתרונותיו יכולים לרדת לטמיון אם המוצר יהיה בלתי שמיש בגלל איכותו הירודה.
  • החברה מספקת דוח שבועי כדי לעדכן את היבואן באופן שוטף באשר למוצר שהזמין.

ביקור במפעל ובדיקתו

סביבת העסקים בסין משתנה במהירות, ומפתיע לגלות כמה מפעלים חדשים מתחילים לפעול מדי שנה. קל יותר ממה שחושבים לבקר במפעל סיני, כי יצרנים רבים מארגנים עבור הלקוחות סידורי תחבורה למפעל. מעבר לכך, בתערוכות בסין שבהן מציגים יצרנים סינים את מוצריהם יש ספקים שיארגנו עבור הלקוחות הסעה ישירה מאזור התערוכה למפעל שלהם.

רצוי שהלקוח יבקר במפעל בסין כי זו הזדמנות:

  1. לפגוש את ההנהלה ולראות את המפעל.
  2. לאמוד את רמת התחכום הטכני של המפעל.
  3. לבדוק שהמפעל עומד בתקנות ובדרישות של חוקי העבודה.
  4. לברר אם יש לקוחות נוספים שהזמינו מוצרים מהמפעל.
  5. לקבוע אם כושר הייצור של המפעל הוא אכן כפי שנטען.
  6. לבדוק אם המפעל הוא קבלן משנה למפעלים אחרים.

אם זו טרחה גדולה מדי, אפשר לשקול מינוי של סוכן מקומי או חברה שמתמחה בתחום זה, כפי שצוין קודם לכן, וזו תבדוק את המפעל עבורכם. חשוב לבחור באדם שמדבר את השפה ומכיר את תנאי המסחר המקומיים, כך שיוכל להפעיל שיקול דעת נכון. הסוכן יהיה גם זה שיבחן את איכות הסחורה לפני שיצא המשלוח ליעדו. רוב הסוכנים מקבלים את שכרם כעמלה מאחוז הסחורה שהוזמנה.

לפני משלוח הטובין

ייתכן שבמהלך הביקור במפעל תהיו מרוצים מאיכות המוצר, אבל בשלב המשלוח יצוצו לפתע בעיות. בעיות אלה יכולות לכלול: ספירה שגויה, שילוב שגוי של סוגי המוצר, טיפול לא תקין במהלך הטעינה, אריזה לא מתאימה או נזק למכולה. כל אלה יכולים להשאיר אתכם עם מוצר בלתי שמיש, וליצור עיכוב רב עד שהסחורה תוחלף.
שלוש אפשרויות עומדות בפניכם לפתרון בעיה זו:

לסמוך על המפעל או על הבטחות הסוכן – יש בכך סיכון רב כיוון שלספקים ולסוכנים רבים יש מוטיבציה גבוהה לבצע את המשלוח מהר. גם לאנשי עסקים הגונים לא תמיד יש זמן לצפות בטעינה ולבדוק את הטובין. תוכלו להרשות לעצמכם תקלות שכאלה רק אם מחירו של המוצר הבודד אינו יקר, ואם יש לכם ביטוח מתאים.

לצפות בטעינה בעצמכם – זה יכול להיות מאד לא פרקטי בהתחשב במספרם הרב של המשלוחים והסוכנים, והזמן שזה יגזול מכם.

להעסיק עובד או סוכן שיבדוק את הטובין והמכולה במשך כל תהליך הטעינה – להזכירכם: שטר המטען משמש לעתים קרובות הוכחה לתשלום הכסף ליצרן, כפי שמופיע בכתב האשראי.

דרישות המכס

צריך להבין את התקנות הרלוונטיות ליבוא עוד לפני ביצוע ההזמנה. ייתכן שגופים שונים בישראל יהיו מעורבים ביבוא, תלוי בסוג המוצר. לכן מומלץ להשתמש בשירותיו של עמיל מכס, שיוכל לעזור לכם לעבור את כל מסלול היבוא המורכב. שימוש בחברות ישראליות שמתמחות בשילוח מטענים ויבוא מחו"ל יאפשר לכם ליווי צמוד במשך כל תהליך היבוא החל מאיתור הספק המתאים וכלה בשלב שחרור הטובין בארץ היעד. חברות אלה מתמצאות בתקנות המכס בעולם בכלל ובסין בפרט, ויוכלו לחסוך לכם הרבה התרוצצויות, כסף וזמן.

עובדים במפעל בסין

סחורה מסין בארגזים

עמדת תפירה במפעל בסין

מוצרים מסין

מוצרי קידום מכירות מסין

מוצרי קידום מכירות מסין

כיסויים לטלפונים מסין

קרמיקה בסין

מוצרי קידום מכירות מסין